OMFT

OMFT staat voor Oro MyoFunctionele Therapie.

(Oro-myofunctionele therapie) is een therapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond (ontstaan door afwijkende mondgewoonten).

De afwijkende mondgewoonten kunnen leiden tot afwijkende kaak-en/of gebitsstanden en een interdentale (tussentandse) spraak. Daarnaast kan de tongpositie bij het spreken (bijvoorbeeld bij slissen) zorgen voor een afwijkende gebitstand.

Het doel van OMFT is het weer in evenwicht brengen van alle mondspieren door middel van oefeningen en het afleren van verkeerde reflexen, zodat vorm en functie van kaken en tanden/kiezen weer hersteld kunnen worden.

Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Duim- , speen- en vingerzuigen, open mondgedrag, habitueel mondademen, afwijkende tongligging in rust, afwijkend kauwen, nagelbijten en foutieve lipgewoonten zoals liplikken en lipzuigen.

Onderstaand filmpje geeft een beeld van het effect van duimen op de stand van het gebit.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

https://www.youtube.com/watch?v=Y23dB6zQOO8

Behandeling

Om de gevolgen van afwijkend mondgedrag te beperken, is het belangrijk dat er vroegtijdig behandeld wordt.

We kunnen starten met OMFT behandeling vanaf ongeveer 5 jaar.

Na de eerste anamnese en onderzoek ontvangt u het behandelplan. De behandelcyclus van het OMFT programma wordt hierbij gevolgd. De cyclus bestaat uit gemiddeld ongeveer 10 tot 15 wekelijkse behandelingen waarbij een intensief oefenprogramma thuis gevolgd moet worden om de ingesleten gewoonten te veranderen. Daarnaast kan de behandeling ondersteund worden met een zogenaamde trainer.

U kunt via uw logopediste de Myobrace bestellen als hulpmiddel bij voortijdige, orthodontische behandeling. Verder helpt de trainer bij mondademen, tongpersen en verkeerde slikpatronen. De trainer moet minimaal 1 uur overdag gedragen worden en de gehele nacht.

Onze ervaring leert dat de trainer zeer effectief is in de ondersteuning van de logopedische behandeling.

omftNa afronding van de cyclus volgt een evaluatie, waarin bekeken wordt of verdere behandeling noodzakelijk is.

Na afsluiting van de behandeling ontvangt u een verslag van het behandelverloop.

Voor wie meer wil lezen;
Myofunctionele therapie
OMFT Belastend of belovend?
OMFT Meten is weten
OMFT Voorkom relaps
OMFT Gebruik van trainers[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]